Sobre El Green New Deal, 1a part

D’un temps ençà es parla molt del Green New Deal. Deixant de costat l’autoria del nom, podem dir que s’inspira en el famós i tant vilipendiat com celebrat New Deal, de Franklin Delano Roosevelt.
Cal recordar que un dels programes del New Deal va ser el “Civilian Conservation Corps”, (Cos Civil de Protecció Mediambiental), dedicat a la repoblació forestal per a combatre el Dust Bowl, provocat per la constant desertificació del Mitjà Oest nord-americà. Perquè ens donem una idea de la magnitud del programa, Roosevelt va aconseguir que s’aprovés el 31 de març de 1933, i l’1 de juliol de 1933 ja hi havia 1.463 camps de treball, amb 250.000 joves en atur, 25.000 adults, 28.000 veterans i 14.000 indis americans. La tasca d’organització i reclutament se li va encomanar a l’exèrcit, que posteriorment va saber aprofitar-la per a crear i entrenar en un temps rècord l’enorme i eficient exèrcit que va lluitar a Europa i el Pacífic.
Als EUA s’han anat creant algunes organitzacions inspirades en el “Civilian Conservation Corps”, però potser la més important és The Sea Ranger Service, radicada a Holanda, que en combinació amb el govern d’aquesta nació es dedica a protegir i recuperar els fons marins i el seu ecosistema.

El New Deal de Roosvelt no va canviar el sistema econòmic mundial, però sí que el va humanitzar i democratitzar des d’un sistema exclusivament capitalista, aconseguint que tota la societat es beneficiés d’ell, potenciant els drets i les llibertats de l’ésser humà. No podem dir que fos un èxit econòmic com a tal, de fet la plena ocupació no es va produir fins a l’entrada dels EUA en la Segona Guerra Mundial.
No sabem què hauria passat si Roosvelt hagués pogut desenvolupar el seu projecte sense els constants boicots i impediments per part del món empresarial, i les retallades i prohibicions de la Cort Suprema dels EUA, que limitava qualsevol projecte de protecció cap als treballadors o algunes de les inversions en infraestructures, que podien competir amb la classe empresarial. En 1939 l’economia encara no havia arribat al nivell dels anys 20, l’oposició dels cercles empresarials al New Deal i els seus intents d’obstaculitzar el procés, es va traduir en una caiguda de la inversió privada que la pública no va poder compensar.
L’exitós resultat de l’economia de guerra llançada en 1941, ens dóna a entendre que el New Deal hauria tret als EUA i gran part del món de la gran depressió.

Crear una economia de guerra no deixa de ser aixecar un país a través del seu material més important, l’humà, per a sobreviure per sobre de tot; i ara ens trobem davant una situació semblant, només que aquesta vegada ens ha de servir per a sobreviure com a societat i potser com a civilització.

El Green New Deal va néixer d’una proposta de Van Jones, exconseller Especial per a ocupacions verdes, empresa i innovació de Barack Obama, que va impulsar inversions verdes per tot el país, amb noves infraestructures, indústries i, sobretot, recerca; del Centre Europeu d’Energia; i ara de Alexandria Ocasio-Cortez entre molts altres.
Els fracassos i encerts del New Deal ens ensenyen com afrontar el nou desafiament, si realment podem i hem d’afrontar-lo.
Per descomptat, el primer problema que hem d’afrontar és el polític. Les societats nord-americana i europea no són les mateixes ara que en els anys trenta. Llavors a ningú se li ocorreria triar a uns polítics negacionistes o que viuen d’esquena a la ciència empírica; ara, no obstant això, podem trobar-nos amb una classe política dominant que nega la realitat. L’exemple el tenim ara mateix als EUA o Itàlia, però també a la porta de governar en molts altres llocs, com la mateixa Espanya (recordem al Partit Popular i el cosí de Rajoy).

Alexandria Ocasio-Cortez no és ni de bon tros en Roosvelt, no per les seves capacitats, que encara ha de demostrar, sinó perquè el segon va governar els EUA durant tres legislatures amb comoditat electoral, encara que amb gairebé tot l’aparell empresarial i els economistes de l’Escola Austríaca dels anys 30 en contra.

Friedrich Hayek i part de l’Escola Austríaca, van criticar durament al New Deal, curiosament referent al seu concepte de llibertat, que consideraven enganyosa. No obstant això, el llorejat Nobel va donar suport sense cap prejudici les dictadures xilena, portuguesa i argentina, i a l’Apertheid sud-africà, declarant: “La meva preferència personal s’inclina a una dictadura liberal i no a un govern democràtic, on tot liberalisme estigui absent”. Curiosament el liberalisme que defensaven aquestes dictadures no era real sinó igual de fals que el de Hayek i part de la nova Escola Austríaca (no confonguem a Hayek amb Ludwing von Mises, creador d’aquesta escola), ja que les seves legislacions econòmiques estaven dissenyades per a defensar a un reduït grup de persones, expulsant a la resta dels suposats beneficis liberals.

El Green New Deal tracta de crear gran quantitat d’ocupació de qualitat, fomentant una reindustrialització de característiques verdes. El nom esdevé per la seva gran semblança a la política del President Roosvelt, és a dir disposar d’una part del pressupost, en aquest cas nord-americà i europeu, per a la creació d’una gran xarxa de noves infraestructures. La revista Stern (també veure) estima que combatre el Canvi Climàtic ens pot costar l’1% del PIB anual, mentre que de no combatre’l aquest cost podria representar el 7%, i fins al 20% si afegim el cost humà per la pèrdua de salut i de biodiversitat. El Centre d’Estudis Re-Define valora la necessitat, només a Europa, en el 2% del PIB, que aconseguiria disminuir en un 30% l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle.
Per desgràcia l’ésser humà s’enfronta a un problema desconegut, no existeix experiència a una pujada dels gasos amb efecte d’hivernacle de l’actual magnitud, però el que sí que sabem és que els seus efectes no són immediats sinó que esdevindran durant els pròxims 30 anys. És a dir, que els efectes del que actualment ja està en l’atmosfera, aproximadament 430 Ppm de CO2, encara que ja els estiguem experimentant amb una pujada de 0,5° Celsius, l’efecte total l’apreciarem dins 30 anys, amb una pujada aproximada de 2,75°, I els 550 Ppm de CO2 previstos per al 2050 representarà una pujada de gairebé 4º. La pujada del nivell del mar és igual d’inevitable i podria ser entre un i dos metres, és a dir la desaparició dels grans deltes que alimenten a milers de milions d’éssers humans. La desaparició de les glaceres significarà una caiguda en la disponibilitat d’aigua dolça en molts llocs del planeta. El fred ja no retindrà l’aigua en les altes muntanyes, per la qual cosa lliscarà de manera torrencial en cas que no es redueixi la quantitat de pluja.
Aquestes previsions, al costat d’algunes més, són les més estudiades i segures. El que no podem és predir quantes espècies desapareixeran, en quins llocs plourà més o menys o fins a quin nivell el gel de Groenlàndia i de l’Antàrtida col·lapsaran.

Ara bé, no oblidem que la previsió de 550 Ppm de CO2 per a l’any 2050 sembla o és inevitable. Els canvis necessaris per a frenar l’augment fins a aquesta xifra no són possibles, almenys a tan curt termini.
El desafiament no acaba, per tant, en com invertir, quines polítiques hem de seguir i d’on hem d’extreure la quantitat de diners per a desenvolupar el Green New Deal, sinó també com hem de gestionar, si és que podem fer-ho, la desaparició de milions d’hectàrees de cultiu per la pujada del nivell del mar, l’augment de la desertificació, l’extinció de nombroses espècies indispensables per a l’equilibri ecològic i el trasllat de centenars de milions de persones.

Dit això, no podem entendre ni compartir el resultat d’aquests estudis, que parlen de la necessitat d’invertir l’1 o el 2% del PIB, o de la previsible caiguda del 7% en cas de no afrontar els canvis. Ningú pot valorar el percentatge necessari amb un índex de base que depèn de factors tan diversos, com l’augment de preu dels aliments, del sòl, de l’especulació i a vegades de la crisi (es dóna la paradoxa que el Banc d’Espanya ha de pujar les seves expectatives de creixement gràcies a l’actual caiguda econòmica), però si de la riquesa real d’una societat.
El canvi de paradigma econòmic és tan inevitable com el mateix canvi climàtic, i serà conseqüència d’aquest. L’anomenarem Green New Deal o d’una altra manera, però no podem predir la direcció exacta que prendrà, que dependrà dels governs i dels grups de pressió d’una banda, i la conscienciació i la mobilització ciutadana. Un canvi de paradigma econòmic d’aquesta envergadura només pot donar-se amb un pacte polític i social en tots els països del planeta. I a partir d’unes majories cultes i socialment avançades. Per descomptat, no en un món governat per negacionistes de qualsevol signe polític.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *