El Plàstic i l’ésser humà

Imatge de RitaE, extreta de Pixabay

En els anys seixanta, molt més a principis dels setanta, va començar a despertar la consciència contra l’ús indiscriminat del plàstic, principalment als EUA. En aquest país el xoc cultural i generacional va arribar una mica abans que a la resta de les societats occidentals. L’alta burgesia considerava el plàstic com el material del futur, en el qual la societat industrial i consumista havia de confiar. Per a ella el plàstic havia de convertir-se en una eina exclusivament per a enriquir-se. No obstant això, per a la joventut més transgressora, la contrària a la guerra del Vietnam, on es podia trobar els primers ecologistes de la mà del moviment hippie, el plàstic era l’enemic a combatre, un material estrany al planeta, que ja llavors l’acusaven de ser cancerigen.
Cinquanta anys més tard, potser més, després de la primera revolució tecnològica, en part segurament gràcies al mateix plàstic, i en plena revolució digital, de les comunicacions i del comerç global, el plàstic s’ha convertit en el dilema més important de l’ésser humà.

El plàstic s’ha convertit en el problema més greu, després de la guerra, per a la supervivència de l’ésser humà. Podem escalfar el planeta i sobreviure canviant els hàbits de consum, fins i tot reduir el nostre número a causa de la previsible inundació de grans extensions de terra; però no podrem sobreviure amb la terra i el mar completament infectats de partícules de plàstic. Llavors ja no valdrà reduir les collites o pescar menys, sinó simplement no collir ni pescar. Actualment no existeix un racó del planeta, per deshabitat que estigui o salvatge que sigui, sense un tros de plàstic, sigui restes de canonades, de bosses o de pneumàtics. Enmig del desert, a l’Àrtic o l’Antàrtic, a l’Himàlaia o els Andes, podem trobar restes de plàstic.
Com ha arribat?
El vent, les marees o els mateixos éssers humans. Els ocells fabriquen els seus nius amb trossos de plàstic, els peixos moren després d’haver-ho ingerit. El plàstic s’ha convertit en el càncer que Norman Mailer, escriptor i activista, va vaticinar fa més de cinquanta anys, en aquells anys seixanta.

Per desgràcia estem molt lluny de deixar de consumir petroli. Actualment s’estan descobrint i obrint nous jaciments cada any, i si no s’obren més és per la falta de consum. Cada dia s’extreuen més de 70 milions de barrils, i no oblidem que el 6% d’aquest cru acaba convertit en plàstic. Prop del 80% del petroli es consumeix en el transport, en les calefaccions o produint electricitat; la resta serveix per a la indústria, sigui en forma de gas, pintures, cosmètics, asfalts o plàstics. No obstant això, només aquest 6% preocupa de manera important a l’ésser humà. La resta continua sent un greu problema que pot afectar la nostra supervivència, però no es veu ni es menja sense pretendre’l. Si no fem res, aviat la terra que conreem estarà infestada de partícules de plàstic, i el mar serà inhabitable per als peixos, els que mengem i els que no.

L’alta burgesia nord-americana dels seixanta no caminava molt desencaminada, encara que segurament no en el sentit que s’havia promès. El plàstic s’ha convertit en l’eina més perfecta per a envasar i transportar els aliments, a més dels centenars d’articles que les persones consumim anualment. L’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO), assegura que a Europa, gràcies a la utilització d’envasos, només es malgasta un 3% dels aliments, mentre que als països en desenvolupament, on l’ús d’envasos és pràcticament inexistent, es malgasta el 40% dels aliments. Òbviament la FAO no ha tingut en compte l’ús de frigorífics als països desenvolupats, difícils de trobar en un llogaret africà, hindú o fins i tot a l’interior de gran part de Sud-amèrica. No obstant això, és lògic suposar que els aliments es conserven millor ben envasats que a mercè de l’aire.

Els ecologistes solem queixar-nos de la quantitat d’envasos de plàstic que necessita un article fins a arribar al nostre consum. Un bombó no necessita anar embolicat sis vegades en plàstic, amb una o dues és suficient. La caixa pot ser de senzill cartó reciclat, l’embolcall del bombó i el seu suport, de paper. Reclamem, per tant, un ús més intel·ligent de l’envasament i un esforç per a sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància de la reutilització, el consum i el reciclatge.
Però no hem d’oblidar que el plàstic és un dels materials amb més estabilitat molecular, es necessita poca energia per a la seva fabricació i modelat, es tinta amb facilitat i molta definició, pot ser opac o transparent, la seva baixa densitat i elevada resistència li permet infinitat d’usos. En el transport, per tant, estalvia energia i facilita el comerç internacional. Depenent els compostos afegits pot ser dur o flexible, i en principi és absolutament impermeable; es pot modelar amb totes les formes imaginables i és summament barat; és molt poc conductor de l’electricitat, cosa que ho converteix en el millor aïllant. És, de bon tros, el millor material per a fabricar teixits, des dels industrials d’alta resistència, fins als més suaus per a cobrir el cos humà, amb infinitat de textures que imiten els típics materials naturals. Pot dir-se que gràcies al plàstic, tots els éssers humans poden vestir-se sense necessitat de destruir la natura.
No obstant això, tampoc podem oblidar els problemes subjacents al seu ús i fabricació. És obvi que no podem convertir els nostres oceans, muntanyes o mines, en abocadors de plàstic, encara menys si parlem d’un material que pot reutilitzar-se moltes vegades. Seria ridícul, i de fet ho és, llançar al mar un producte que l’enverina, mentre se li podria donar una altra utilitat.
El plàstic, com el paper, té un límit de reciclatge, que segons els fabricants és de 4 o 5 vegades. Després cal eliminar-ho. I no oblidem que, encara que sòlid, no deixa de ser un combustible, de manera que la millor manera d’acabar amb ell és utilitzant-lo per a generar energia.
Actualment s’ha treballat per a donar-li usos molt més duradors, com la fabricació de mobles, vaixells i, fins tot, habitatges. Un dels més polèmics és el de les carreteres, oblidant que aquest plàstic acabarà dispersat per la natura convertit en microscòpics polímers, infectant la terra i els animals.
En qualsevol cas utilitzar altres productes per a suplir el plàstic, sense comptar l’excés de pes en el transport, comportaria un elevat augment del consum energètic, que actualment no podem valorar (cap font coincideix). Indubtablement això ens fa pensar que el plàstic no és el problema sinó els éssers humans, que hem de canviar la manera de veure aquest material, oblidar que és un enemic de la naturalesa sinó un aliat, sempre que sapiguem gestionar-ho.
Per a un químic convertir la majoria de plàstics en energia és el mateix que fer-ho amb qualsevol altre combustible extret del petroli. La diferència en aquest cas és simplement mecànica, és a dir preparar les centrals per a cremar plàstic en canvi de carbó.

Segons Cicloplast, a Espanya només es recicla el 21% del plàstic, una xifra completament ridícula si tenim en compte el seu consum. Del poc que es recicla el 26% es converteix en canonades, el 22% en làmines per a la posterior venda a productors d’envasos, cobertes, etc.; el 14% es destina per a la fabricació de peces (motors, frigorífics, automòbils, etc.); el 19% per a penjadors, bosses, etc.; el 14% s’utilitza com a combustible en les centrals tèrmiques. De la resta, el 65%, acaba en l’abocador, que és el mateix que dir enterrat una part i dispersat per la naturalesa altra. Aquestes xifres no contemplen la ingent quantitat que mariners, pescadors, agricultors o qualsevol persona sense un mínim d’empatia cap a la naturalesa, abandona al carrer, el camp o el mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *