Els Congressos i el seu efecte en el Canvi Climàtic

Conferència a Addis Abeba (Etiòpia)

Segons les dades del Spain Convention Bureau, a Espanya hi ha hagut prop de vint mil esdeveniments, amb una mitjana de cent cinquanta-dos assistents per reunió; és a dir més de tres milions de visitants, dels quals més d’un milió ha arribat de l’estranger per donar una xerrada de vint o trenta minuts, poques vegades més, en els quals han d’invertir una mitjana de dos dies i mig, més altre per al viatge d’anada i tornada.
Perquè vostès es facin una idea, durant el 2017 es van celebrar a Espanya quatre mil nou-cents vuitanta-sis congressos, amb un milió tres-cents mil participants, un 17,93% més que el 2016.
Com a exemple de la importància dels desplaçaments, que podríem ratllar d’inútils, l’última reunió de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que es va celebrar a Las Palmas de Gran Canaria, amb autoritats i professionals del turisme de cinquanta-sis ciutats espanyoles, va mobilitzar a representants de cinquanta-cinc ciutats, que van haver de desplaçar-se amb avió més de dos mil quilòmetres de mitjana, quan es podria haver solucionat amb una simple videoconferència.
Barcelona és la ciutat que acull més congressos del món, la tercera si afegim jornades i conferències; però són els congressos els que mobilitzen més passatgers i amb major distància recorreguda.
Els sectors que mouen més passatgers són el sanitari i el de negocis, amb el 42% de visitants; no obstant això, en aquests últims anys ha augmentat considerablement el nombre de congressos i jornades dedicats a la preservació del medi ambient i contra el canvi climàtic. No deixa de ser paradoxal el fet que milers de professionals estiguin donant voltes per tot el planeta amb avió, la majoria de les vegades recorrent entre dos i deu mil quilòmetres, romanent dos dies i mig en una ciutat per parlar entre vint i trenta minuts a una audiència que atén la seva xerrada, mirant una exposició en una pantalla just damunt del ponent, sobre el terrible que és, pel medi ambient i el canvi climàtic, viatjar amb avió.

Els automòbils, pel seu nombre i utilització, són els principals emissors de CO₂ en el sector del transport. Però si revisem les emissions per quilòmetre recorregut i passatger, l’avió sobrepassa amb escreix qualsevol altre mitjà de transport.
Segons l’Agència Europea del Medi ambient, de la qual hem extret el següent gràfic, cada passatger que viatja amb avió és causant de l’emissió de 285 gr. de CO₂ per quilòmetre, mentre que amb tren solament 14.

El gràfic, no obstant això, no mostra el de vaixell. Si per a les seves vacances vostè escull l’opció d’un creuer, ha de saber que malgrat el meravellós i natural que és el mar, vostè està provocant l’emissió de, aproximadament, 245 gr. de CO₂ per cada quilòmetre de trajecte. És a dir, que està contribuint moltíssim al canvi climàtic del planeta, molt més que si viatja amb el seu cotxe, que consumeix de mitjana 104 gr., sempre que viatgi amb mig acompanyant (sabem que això és impossible, però és tal com s’han estudiat les mitjanes). Òbviament, com més passatgers viatgin amb vostè, menys grams de CO₂ tocarà per a cadascun d’ells.

Pel que fa a l’avió, l’emissió varia molt depenent de si el vol és de curta o de llarga distància (el gràfic tampoc ho contempla), així com de la capacitat de càrrega. Per exemple, un vol intern amb un avió de només 40 passatgers, representa més de 750 gr. de CO₂ per passatger i quilòmetre, una barbaritat com poden observar; en canvi un de llarga distància i 90 passatgers, consumeix els 285 abans indicat, que és molt més que qualsevol altre mitjà de transport.

A tots ens agrada viatjar, sobretot si una organització de renom, estatal o mundial, ens convida. Això pot significar grans beneficis pel nostre currículum, a part de la satisfacció personal i la possibilitat de poder establir relació amb altres col·legues o personatges molt interessants. No obstant això, actualment existeixen nombrosos mitjans tecnològics per donar a conèixer els nostres coneixements, la videoconferència és un d’ells. I no solament pel conferenciant sinó també per a l’oïdor, perquè pot asseure’s tranquil·lament en un moment relaxat, fins i tot a l’aula d’una universitat o un institut, prendre notes i aprendre molt millor. La videoconferència gravada ens permet aturar, retrocedir per corregir una nota o revisar una idea, descansar uns minuts i tornar a un altre moment. I, sobretot, contactar via telemàtica amb tots els participants, tant a ponents com a oïdors, exposant amb tranquil·litat la seva opinió sobre el tema que es tracta.
Un ponent que ofereix els seus serveis a través de videoconferència pot ser molt més atractiu per a l’espai organitzador, el cost és inferior i el seu valor afegit superior, encara més si en la presentació s’exposa el perquè del mitjà escollit, el respecte al medi ambient.

Fonts:
Environment Agency Austria
Agencia Europea de Medio Ambiente
Hosteltur
Ecombes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *