El Tomicus, oportunitat o plaga?

De Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute

Dies enrere rebem la notícia que estava remetent la plaga del petit coleòpter Tomicus, també anomenat corc del dels pins, en totes les comarques afectades del Mediterrani espanyol; però gens més lluny de la realitat. El bosc de pi mediterrani, el de pi atlàntic i l’abies balsamea, més conegut per avet de nadal, estan greument afectats pel Tomicus, aquest últim per haver-se convertit en plaga ja endèmica a Amèrica del Nord, com a conseqüència de l’escalfament global.
Que a Espanya la primavera estigui sent plujosa i fresca, no impedeix que en els últims cinquanta anys hagi disminuït el nivell de pluges i la quantitat d’aigua caiguda per metre quadrat, una tendència que ha augmentat en intensitat en els últims cinc anys. Per la qual cosa és lògic que els nostres boscos, que ja sofrien estrès hídric amb freqüència, estiguin sent atacats massivament pel corc dels pins.
El nostre planeta ha passat per molts canvis en la seva història, en els quals la majoria de les espècies han pogut adaptar-se gràcies al treball evolutiu de desenes o centenars de milers d’anys; no obstant això, el canvi que ara mateix estem vivint és d’una intensitat tal que encara no podem valorar el seu resultat, i a una velocitat que farà impossible la necessària adaptació.

Aquest escarabat ataca diversos tipus de pi, entre ells el pinyoner, el més abundant del Llevant espanyol. Es caracteritza per perforar l’escorça creant galeries que tallen el subministrament de saba a les fulles, provocant gairebé sempre la mort de l’arbre.
El Tomicus és un insecte que viu en gairebé tot l’hemisferi nord, proliferant principalment en el Mediterrani, en zones on hi ha grans extensions de pins. Gran part de la seva vida la passa a l’interior de l’arbre, per la qual cosa els seus depredadors, els ocells insectívors del bosc, com l’estiverol o el ferreret; i els rèptils com les sargantanes i els llangardaixos, en un bosc frondós tenen poques possibilitats de caçar-ho. De fet el seu principal enemic és el mateix arbre atacat, que tapona amb la seva resina els orificis pels quals ha entrat, asfixiant a l’insecte i a les seves possibles larves.

L’escarabat passa d’un arbre a un altre no sense certa dificultat i amb bastant risc, per la qual cosa la separació dels arbres dificulta la seva proliferació en augmentar considerablement l’èxit dels seus depredadors. Colonitza principalment el peu dels arbres malalts o baix estrès per la sequera, per la qual cosa podria considerar-se un bon agent per a l’equilibri ecològic; a més facilita la introducció dels arbres caiguts o morts al mantell orgànic del bosc, destruint la seva fusta en convertir-la en pols o en crear milers de galeries en el seu interior, accelerant la seva destrucció. El Tomicus percep, segurament per l’olor, el pi malalt o pràcticament moribund, per colonitzar-ho amb total impunitat a causa de la incapacitat d’aquest para taponar els orificis amb resina.
Els pins greument afectats per la sequera envien aire en canvi de saba a les fulles, la qual cosa produeix l’efecte de cavitació i la inevitable mort de l’arbre. El Tómicus no és, per tant, el causant de la seva mort sinó el que l’accelera.

En atacar als arbres malalts, aquest coleòpter facilita el clarejat de la pineda i, per tant, la generació o recuperació del típic bosc i sotabosc mediterrani, creant amb això les condicions òptimes per facilitar la seva pròpia caça.
En els anys 80 i 90, es va fer un gran esforç de repoblació dels nostres boscos, de vegades simplement de creació, ja que actualment podem trobar frondosos boscos de pi en llocs que ningú recorda que haguessin existit. Gràcies a aquest esforç podem gaudir de paisatges boscosos amb arbres de vint a quaranta anys, que a més són grans embornals de CO2, no obstant això, aquestes belles pinedes manquen en molts casos de la naturalitat del bosc mediterrani, de diferents espècies esquitxades de petits clars, com a alzines, sureres, arboços i molts altres, al costat de multitud de matoll compost per brucs, ginestes, farigoles, etc. Difícilment uns pins espaiats per tanta riquesa d’espècies, que a més mantenen el mantell humit, podria sofrir l’estrès climàtic a no ser a costa d’una terrible sequera o per estar en un espai molt rocós, sense possibilitat de crear la suficient arrel.
Aquest tipus de flora facilita, a més, la implantació i supervivència de nombrosos ocells, rèptils, ofidis i petits mamífers, molts d’ells depredadors naturals del Tomicus, mentre que en un bosc de tan sols pins solament podrien sobreviure unes poques espècies.

Cada espècie, sigui matoll o arbre, té les seves preferències segons la composició del sòl, el pendent o l’orientació del vessant en cas de parlar de la muntanya. Una etapa de sequera, com la soferta en els dos anys anteriors a l’actual, pot afectar més intensament al vessant sud que a la nord, molt més si el mantell de la primera és més fi o rocós, i més encara si el pendent no permet la retenció de l’aigua de pluja, per la qual cosa el lògic és que aquest costat es trobi menys poblat d’arbrat o sigui atacat amb més facilitat pel corc dels pins.

Llavors, com podem evitar la gran mortaldat que assola les nostres pinedes?
No es tracta d’eliminar els insectes que els afecten, com el Tomicus o la processionària, que per cert sempre han conviscut amb ells, sinó facilitar un ecosistema més variat i adequat al terreny i l’orografia, amb més ocells insectívors, més llangardaixos, sargantanes i petits mamífers, amb un mantell més ric en nutrients i humitat; sense oblidar, un cop més, que l’ésser humà és també part d’aquest ecosistema. L’ésser humà ha viscut i crescut amb les pinedes, podant-les per aprofitar la seva fusta. Al contrari del que creiem, la poda dels nostres boscos, és a dir l’aprofitament de la seva biomassa, no altera ni adultera l’ecosistema sinó que és part d’ell. I aquestes branques mortes, mig caigudes que ja ningú aprofita, són el millor niu del Tomicus i el combustible de gairebé tots els incendis de l’estiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *