La necessitat dels Plàstics

angel-azul02

Segons càlculs de les ONGs que ajuden al desenvolupament del cultiu i la pesca, el 40% dels aliments que es produeixen al tercer món es perd per falta d’un bon sistema d’envasament, de la logística necessària per transportar-ho amb la suficient rapidesa als seus llocs de consum, o de la possibilitat de mantenir-los refrigerats; però en qualsevol cas, la manca d’un envasament que ho mantingui en condicions per ser consumit és primordial. Aquest 40%, que acaba podrint-se a les platges, als abocadors dels llogarets, o abandonat en els camps de cultiu, podria servir per comerciar, evitar fams a pocs quilòmetres o, segurament, no faria falta explotar el mar i la terra de manera poc sostenible.

Estem vivint una expansió de la indústria del plàstic com mai abans s’havia experimentat, principalment als països que més desenvolupament econòmic experimenten, i no tant en aquest tercer món tan necessitat. Una indústria que, malgrat estar demonitzada per moltes associacions ecologistes, portada de manera intel·ligent és més necessària que mai, tret que decidim reduir radicalment la població mundial, cosa impossible a curt i mitjà termini, quan encara no hem pogut completar el primer pas, que és frenar radicalment el seu creixement.
És necessari, per tant, fer un esforç per reconciliar-nos amb el plàstic, conscienciant a la societat, trobant sistemes de recuperació i de reciclatge més eficients i menys contaminants, a més de nous materials per fabricar-ho, que no causin o mitiguin al màxim la petjada de carboni.
Aviat serà difícil trobar una borsa en el nord d’Europa sense la ecoetiqueta Àngel Blau, que demostra haver estat reciclada. Mentre que pel 2025 la Unió Europea exigirà que el 55% dels envasos de plàstic sigui reutilitzable o reciclat. Això significa que la indústria del plàstic, almenys la que pretengui més valor afegit, haurà d’adaptar els seus sistemes de producció i de comercialització.
També haurem de treballar més per trobar altres utilitats al plàstic, com a la indústria de l’automòbil, fabricant cotxes, autobusos, avions, bucs i fins a trens, completament amb els nous compostos de matriu polimèrica, més lleugers i resistents que els metalls, evitant així l’extracció de minerals i la seva fosa, reduint d’una banda la petjada de carboni en la seva fabricació, i per un altre el pes i així poder estalviar energia. I en l’arquitectura i el mobiliari, gràcies a les noves matèries que permeten ser treballades com la fusta i la ceràmica, que deixaran molta menys petjada de carboni o potser cap gràcies a la possibilitat de recuperar el CO2 per ser reutilitzat en la fabricació de més plàstic.
També hem de trobar nous materials per suplir el petroli, que a mesura que es redueixi la seva extracció, també ho farà la producció del plàstic. La universitat de Jaén, per exemple, investiga junt El Centre Tecnològic del Plàstic, la creació d’un bioplàstic, és a dir canviar les fibres de carboni pel residu de la poda dels seixanta milions d’oliveres que hi ha a Jaén, com a component per a la fabricació de plàstics d’elevada resistència.
Costarà temps i diners, a més de la comprensió i complicitat de nombrosos moviments ecologistes; no obstant això, sabem, tal com explicàvem fa temps, que la desaparició del plàstic és completament impossible a curt i mitjà termini, almenys fins que no hàgim eliminat per complet la nostra dependència del petroli. Mentrestant, hem de trobar sistemes de producció i de consum que salvaguardin el medi ambient, recuperar el plàstic que està contaminant la naturalesa i trobar-li un millor ús, tal com estan fent Ecoembes i Ecoalf. La primera promovent la captura, mitjançant 160 vaixells de pesca de la zona llevantina, dels plàstics que es troben al mar; mentre que la segona els separa i els converteix en un fil molt resistent que s’utilitza per fabricar teixits.

Guardar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *