Caça indiscriminada al Delta del Llobregat

ducklings-1528288_960_720

Avui hem descobert, gràcies a una denúncia de la “Plataforma S.O.S. Delta del Llobregat”, que la Generalitat va donar fa anys ni més ni menys que 300 permisos per caçar al Delta del Llobregat. 300 permisos que s’han convertit en una amenaça per les persones que passegen per un dels espais més rics en biodiversitat del país, i envoltat per milions d’habitants. De fet alguns passejants amb nens ja han patit una pluja de perdigons caiguts del cel.

Qualsevol persona amb un parell de dits al front sap que les aus sempre han estat presents als camps de cultiu, i que des de temps immemorial la pagesia ha après a conviure amb elles i a mitigar els seus efectes. Els gats són una bona eina per exemple. No cal donar 300 permisos per caçar durant cada dia de l’any sense cap control, fins i tot a època de nidificació i a les mateixes àrees protegides, a un paratge natural just al mig d’una de les zones més habitades d’Europa, i a una gent que, pels resultats obtinguts -es parla de desenes de milers d’ocells abatuts en quatre anys-, segurament necessita, juntament amb els responsables del govern, unes quantes sessions de teràpia. És tanta la fal·lera malaltissa d’alguns per liquidar animals salvatges, que l’Ànec Collverd ha passat de 3.123 exemplars el 2002, a 191 el 2015. Per entendre la situació hem de saber que aquest ocell s’alimenta principalment al voltant del seu hàbitat, majoritàriament d’insectes, cucs i les llavors i arrels de les plantes del riu on habita. Per seguir alimentant-se surt del riu al vespre, però no si hi ha gats.

No sabem per què els diferents consellers han acceptat o promogut aquesta pràctica, sota la falsa excusa d’evitar unes suposades pèrdues agrícoles que tampoc s’han demostrat. Fa anys i al mateix lloc, el govern de la Generalitat ja va intentar construir l’Eurovegas, que es va evitar gràcies a una campanya de pressió ciutadana. Si analitzem els beneficis econòmics, només podem trobar interessos bastards per eliminar qualsevol indici de vida salvatge al delta, i així altre cop poder-ho convertir en un gran centre d’especulació. Dit això, i com a exemple que es podria extrapolar a moltes altres espècies, pretendre eliminar l’Ànec Collverd pel mal que pot fer als conreus és una bajanada. I, sincerament, estem segurs que els responsables del medi ambient no són tan estúpids.

Hi ha maneres molt més civilitzades per evitar els possibles perjudicis de la pagesia, una d’elles seria valorar les pèrdues, per poder donar les compensacions que pertoquin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *